Powerlifting: De Voor- en Nadelen van deze Krachtsport
We hebben het al eerder gehad powerliften en wat dat nou eigenlijk is (deze lees je hier) maar in deze blog gaan we dieper in op de voor- en nadelen powerliften zodat jij een goed beeld hebt of powerliften wat voor jou is.
De volgende onderwerpen gaan we het over hebben:
Voordelen:
- Opbouwen van maximale kracht
- Mentale prestaties en zelfvertrouwen
- Community
- Opbouwen van functionele kracht
- Versterken van botten en gewrichten
Nadelen:
- Meer risico op blessures
- Tijd en toewijding
- Specifieke uitrusting (kosten)
- Wedstrijddruk en prestatiegerichtheid
Powerlifting is een populaire vorm van krachtsport die zich richt op het tillen van maximale gewichten (voor 1 herhaling) in drie specifieke oefeningen: de squat, bench press en deadlift.
Het is een uitdagende en intense sport die zowel fysieke kracht als mentale vastberadenheid vereist. In deze blog gaan we de voor- en nadelen van powerlifting verkennen, zodat je een goed inzicht krijgt in wat deze sport te bieden heeft en of het wellicht iets voor jou is.
Waarschijnlijk zit je er al over na te denken om te gaan powerliften en maximale gewichten door het dak te rammen en de wens om grimmige PR’s neer te zetten, dus LET’S GO!
Voordelen:
-
Opbouw van maximale Kracht:
Powerlifting is een uitstekende manier om maximale kracht op te bouwen. Door regelmatig te trainen en te focussen op de drie belangrijkste lifts, (uiteraard ook accessoire oefeningen zoals Romanian Deadlift, Leg Press, Hack Squats, Close Grip Bench Press etc) ontwikkel je kracht in je hele lijf! Deze compound oefeningen activeren meerdere spiergroepen tegelijkertijd, waardoor je sterker wordt in je hele lichaam. (Voor de blog over de belangrijkste accessoire oefeningen om sterker te worden in de SBD, klik hier)
Sterke spieren zijn niet alleen functioneel in het dagelijks leven, maar kunnen ook blessures voorkomen en je algehele fysieke prestaties verbeteren. WIE WIL DAT NOU NIET?! Precies.
-
Mentale Prestaties en zelfvertrouwen:
Powerlifting vereist een sterke mentale focus en doorzettingsvermogen. Het stellen van doelen, het overwinnen van uitdagingen en het zien van vooruitgang in kracht en prestaties kan je zelfvertrouwen een boost geven.
Waarom?
Voor de ‘powerlifters’ onder ons of de mensen die regelmatig een 1RM (one rep Max) herhaling doen of iets wat daar dichtbij zit, ken je het gevoel dat je denkt;
Hmm, of dit gewicht crushed mij volledig of ik ram dat ding door het dak heen. Het is 50/50, dat is eng en exciting tegelijk. Als het je dan lukt, DOPAMINE TOT DE MAX.
-
Community:
De powerlifting community is over het algemeen erg hecht en supportive, je kan dan zowel op social media bij het filmen en delen van je ‘powerlifting reis’ zeker support verwachten van anderen maar ook in de gym.
Powerlifters zoeken elkaar op en schreeuwen elkaar naar nieuwe PR’s. Tijdens trainingen en wedstrijden kun je rekenen op aanmoediging en advies van mede-powerlifters maar überhaupt van iedereen die komt kijken bij een meet.
Het is geen ‘solo’ sport maar echt een familie die elkaar naar PR’s schreeuwt! Het hebben van een community kan je motiveren om je doelen te bereiken en kan ook zorgen voor nieuwe vriendschappen. Je kunt ervaringen en kennis delen, en elkaar inspireren om te groeien en te verbeteren.
-
Opbouwen van Functionele Kracht:
Naast het opbouwen van totale lichaamskracht heeft powerlifting ook voordelen voor functionele kracht. De bewegingen die je traint bij powerlifting, zoals squats en deadlifts, bootsen functionele bewegingen na die je in het dagelijks leven tegenkomt, zoals tillen, buigen en opstaan.
Door deze functionele bewegingen te versterken, kun je je algehele fysieke prestaties verbeteren en je dagelijkse activiteiten gemakkelijker maken.
En laten we eerlijk zijn, het is gewoon badass als jij even die zware wasmachine bij buurvrouw Anja uit de badkamer tilt zonder dat daar 3 bouwvakkers voor nodig zijn.
-
Versterken van Botten en Gewrichten:
Het tillen van zware gewichten tijdens powerlifting kan bijdragen aan de versterking van botten en gewrichten. Tijdens het tillen van zware lasten worden de botten en gewrichten gestimuleerd om zich aan te passen en sterker te worden.
Dit kan vooral voordelig zijn voor oudere volwassenen, omdat het de dichtheid van botten kan helpen behouden en het risico op osteoporose en osteoartritis kan verminderen.
Klinkt als een super nice voordeel, toch? Dus bel je moeder vandaag nog op om samen met haar een hele grimmige SBD sessie te knallen, Tagg ons ook even als je dat doet. Vinden we awesome!
(Potentiële) Nadelen:
-
Meer risico op blessures:
Het tillen van zware gewichten brengt uiteraard ook een risico op blessures met zich mee, laten we eerlijk zijn. Een 15RM dumbell Press is ‘over het algemeen’ minder blessure gevoelig dan een 1RM benchpress.
Powerlifting vraagt veel van je gewrichten, pezen en spieren, en een verkeerde techniek of overbelasting kan leiden tot blessures. Het is van vitaal belang om de juiste vorm en techniek te leren en om verstandig om te gaan met de progressie van de gewichten om het risico op blessures te minimaliseren.
Het is ook belangrijk om voldoende rust en hersteltijd te nemen om je lichaam te laten herstellen van de intensieve trainingen. Voor de juiste vorm en techniek kan je altijd je setjes filmen, en eventueel delen op social media of doorsturen naar je coach voor feedback.
2. Tijd en toewijding:
Powerlifting vereist een aanzienlijke hoeveelheid tijd en toewijding om resultaten te behalen.
Als ik even uit ervaring mag spreken, toen ik in wedstrijd prep zat voor een powerlifting wedstrijd duurde mijn trainingen echt wel 2-2,5 uur soms.
Helemaal leuk uiteraard als je de tijd en energie er voor hebt, maar zeker iets om rekening mee te houden. 3x10 op je lat pulldown doe je in 10 minuten, maar 3x3 op Squats ben je wel een dikke 30 min mee bezig bijvoorbeeld (incl opwarmen).
Daarnaast is het belangrijk om je voeding en herstel zorgvuldig te plannen om je prestaties te optimaliseren. Ik ga er even vanuit dat je als je dit leest daarmee bezig bent, alleen bij het powerliften is dit soms nog wel wat belangrijker dan als je ‘recreatief’ traint. Het vergt discipline en consistentie om je training routine vol te houden en je doelen te blijven nastreven.
3. Specifieke uitrusting:
Bij powerlifting wordt vaak gebruik gemaakt van specifieke uitrusting, zoals lifting straps, wrist wraps, powerlift riemen en knee sleeves.
Deze accessoires kunnen helpen bij het verbeteren van de prestaties en het bieden van ondersteuning tijdens het tillen van zware gewichten.
Uiteraard zijn deze accessoires niet ‘nodig’ in de zin van dat het noodzakelijk is, maar ze gaan je zeker wel helpen.
Dit kan natuurlijk een kostenplaatje zijn en is iets waar je rekening mee moet houden. Wij van Thor Athletics staan bekend om onze hoogwaardige kwaliteit en uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Bekijk onze producten hier : Thor Athletics lifting straps, wrist wraps, powerlift riemen en knee sleeves. Deze accessoires zijn ontworpen om je maximale te ondersteunen tijdens jouw powerlifting reis.
4. Wedstrijddruk en prestatiegerichtheid:
Hoewel sommige mensen er erg lekker op gaan om in een competitieve omgeving te zitten en te werken, kan de druk van het deelnemen aan powerlifting wedstrijden stressvol zijn voor anderen. Je komt daar vaak maar op 1 manier achter hoe dat voor jou werkt, en dat is om het een keer te proberen.
Het streven naar steeds hogere gewichten en betere prestaties kan leiden tot prestatiegerichtheid en stress. (Uiteraard is dit enorm persoonlijk, alleen jij kent jezelf het beste).
Het is belangrijk om een gezond evenwicht te vinden tussen competitie en plezier in de sport. Het stellen van realistische doelen en het genieten van het proces van verbetering zijn essentieel om de sport op de lange termijn vol te houden.
Plezier wordt nog wel eens vergeten bij sommige sporten waaronder ook powerlifting, dit is een enorm belangrijk aspect als je het mij vraagt. Ik zeg altijd ; Fitness/Powerlifting moet mijn leven verrijken en niet beheersen.
Conclusie:
Powerlifting biedt voordelen, zoals het opbouwen van maximale kracht, het vergroten van mentaal vertrouwen en zelfvertrouwen en het vinden van support bij een zowel online als offline community waar je ook nog hechte vriendschappen kan sluiten. Het is echter belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke nadelen, zoals het risico op blessures, de tijdsinvestering, de specifieke uitrusting en de druk van competitie.
Met de juiste aanpak, begeleiding en voorzorgsmaatregelen kunnen de voordelen van powerlifting worden gemaximaliseerd, terwijl de nadelen tot een minimum worden beperkt.
Het gebruik van hoogwaardige accessoires zoals die van Thor Athletics, zoals de lifting straps, wrist wraps, powerlift riemen en knee sleeves, kunnen bijdragen aan een veiligere en effectievere training.
Powerlifting is een uitdagende maar belonende sport voor velen.
Hoop dat jullie weer wat geleerd hebben en het leuk vonden om deze blog te lezen, ik spreek jullie graag een andere keer!
Groetjes,
Martijn
Laat een opmerking achter