Kennisbank

Lifting accessoires:

Bepaalde krachtsport accessoires die je kunnen helpen bij het behalen van je doelen. Denk hierbij aan Lifting Straps / Wrist Wraps / Knee Sleeves en een Powerlift Riem.

Bankdrukken:

Ongetwijfeld één van de meest populaire oefeningen binnen de bodybuilding en fitness industrie. Ook is de benchpress een essentieel onderdeel van het Powerliften. Bij het bankdrukken worden vaak wrist wraps gebruikt om de polsen in een optimale positie te houden en zo blessures te minimaliseren.

Deadlift:

De oefening voor echte brute kracht, zoveel mogelijk dood gewicht van de grond trekken, bij een deadlift worden vaak lifting straps of een Powerlift riem gebruikt als hulpmiddel om zo nog meer gewicht te pullen en zo veilig mogelijk te liften door te racen vanuit je buikspieren. Er zijn meerdere soorten deadlifts, de bekendste zijn de sumo deadlift (waarbij je wijder staat en je grip binnen je benen valt. Bij een sumo deadlift is je ROM (Range of Motion) vaak wat kleiner dan bij een conventional deadlift. Mensen die lang zijn of lange benen hebben geven relatief gezien vaak de voorkeur aan sumo. Bij een Conventional deadift sta je ongeveer schouderbreedte en is je grip net buiten je benen.

Squat:

De Squat is een kniebuiging, meestal met extra weerstand van bijvoorbeeld een Barbell met gewicht. De Squat is een essentieel onderdeel van het powerliften. Je kan high bar squatten of low bar squatten, hier zit degelijk verschil in. Bij een low bar squat worden vaak wrist wraps gebruikt omdat de polsen in een bepaalde positie kunnen worden gebracht. Bij een low bar Squat leg je de Barbell vaak op je rear delts en bij een high bar squat leg je deze op je trapezius. Over het algemeen gezien kan men zo’n 10% extra gewicht squatten bij low bar maar dit is uiteraard enorm persoonlijk. Ook worden er vaak Knee sleeves en een powerlift riem gebruikt bij een squat om zo de doorbloeding te verbeteren en je pezen te beschermen tegen zware gewichten, een powerlift riem zorgt ervoor dat je optimaal kan bracen vanuit je buikspieren en vaak zorgt dit ervoor dat je net iets sterker bent.

Lifting Straps:

Deze worden vaak bij verschillende oefeningen gebruikt waarbij je grip een beperkende factor kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een deadlift / pull-up of chin-up / Barbell row of een ander soort row / Romanian deadlift. Ook worden lifting straps vaak gebruikt als hulpmiddel om je microplates aan te hangen als je deze gebruikt. Je wil uiteraard dat je bij een bepaalde oefening de spier die je traint eerder uitput dan je grip, lifting straps zijn hiervoor de perfecte oplossing. Wil je nou meer informatie over lifting straps, klik dan hier voor voor de blog over de lifting straps van Thor Athletics.

Microplates:

Dit zijn kleine schijven vaak van 50-250gram die je kan gebruiken om optimale progressie te boeken. Denk bijvoorbeeld aan een dumbell side raise ; Je doet deze met 10kg en op een gegeven moment wil je graag verhogen maar de volgende stap is gelijk 12kg. Hier komen microplates aan te pas, je kan dan bijvoorbeeld 100gram aan je lifting straps hangen om zo kleine stapjes progressie te blijven maken.

Wrist Wraps:

Deze polsbeschermers of polsbanden worden bij verschillende oefeningen gebruikt om de polsen te beschermen of in een bepaalde positie te laten staan om zo zo veilig mogelijk te kunnen liften. Wrist Wraps worden vaak gebruikt bij het bankdrukken / low bar Squats / OHP (Overhead Press) maar ook zekere bij andere presses zoals een dumbell Press of een dumbell shoulder Press. Wil je nou meer informatie over wrist wraps, klik dan hier voor voor de blog over de wrist wraps van Thor Athletics.

Knee Sleeves:

Om je knieën optimaal te beschermen tijdens zware krachttraining worden vaak Knee sleeves gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan Squats of zware leg presses of Hack Squats. Knee sleeves zorgen ervoor dat je je doorbloeding verbeterd en houd je pezen warm en zorgt ervoor dat je met maximale gewichten kan trainen zo veilig mogelijk. Er zijn verschillende soorten Knee sleeves, 3mm / 5mm en 7mm. Voor zware krachttraining en maximale ondersteuning wordt de 7mm vaak aangeraden. De 3mm worden vaak gebruikt bij lange afstand renners die net wat meer support willen hebben tijdens het rennen. De 5mm worden vaak bij van alles gebruikt, zowel tijdens het rennen, tijdens CrossFit of tijdens krachttraining. Wil je echt maximale support? Ga dan voor de 7mm. Wil je nou meer informatie over Knee sleeves, klik dan hier voor voor de blog over de knee sleeves van Thor Athletics.

Powerlift riem:

Ook al wordt deze vaak als mode accessoire gedragen, de Powerlift Riem is echt wel één van de populairste krachtsport accessoires. Deze wordt bij veel oefeningen gebruikt voor extra steun en stabiliteit. Denk aan een deadlift, squat, OHP, Barbell row, Romanian deadlift etc. Je hebt ze met een clipsluiting en met een gesp sluiting. De één is niet per definitie beter dan de ander maar de clipsluiting riem is vaak wat makkelijker te gebruiken. Bij het powerliften mag een riem maximaal 10mm dik zijn. Wil je nou meer informatie over de powerlift riem, klik dan hier voor voor de blog over de powerlift riem van Thor Athletics.

Bodybuilding:

Het ‘shapen of vormen’ van je lichaam naar hoe jij wil dat het eruit ziet. Bodybuilding is tegenwoordig enorm populair. Het is een sport waarbij je door te trainen met gewichten of andere weerstand je spieren prikkeld om sterker te worden, om spieren te laten groeien of beide.

Crossfit:

Dit is een manier van fitness met als doel fit, sterk en gezond te worden. De nadruk ligt op functionele lichaamsbewegingen zoals rennen, roeien, springen, zware objecten verplaatsen, klimmen, duwen en trekken, anders dan bodybuilding gaat dit niet persé om hoe je eruit ziet. Ook ander dan powerlifting gaat het niet om hoeveel gewicht je kan verplaatsen voor 1x.

Powerlifting:

Dit is een krachtsport die gericht is op 3 oefeningen die vaak worden benoemd als ‘SBD’ Squat / Benchpress / Deadlift. Het gaat hierbij om hoeveel gewicht je kan verplaatsen voor 1 herhaling. Er zijn meerdere regels hiervoor, bijvoorbeeld bij een squat moet je onder de 90 graden (parallel) squatten anders wordt deze afgekeurd. Bij het bankdrukken bijvoorbeeld mag je grip niet wijder zijn dan dat je wijsvinger de ringen van de Barbell aanraakt en je moet een pauze hanteren dat de Barbell op je borst rust. Bij een deadlift mag je zowel de sumo als de conventional doen.

Strongman:

Bij deze sport waarbij er getest wordt gekeken wie de sterke man is. Dit wordt vaak gedaan door grote, zware maar natuurlijk vooral sterke mannen. In deze sport worden er onder andere zware gewichten getild, gegooid, gestoten en ga zo maar door.

Blessure:

Dit is een vorm van letsel die je oploopt tijdens bijvoorbeeld het sporten. Ook bijzondere of ongecontroleerde bewegingen kunnen leiden tot blessures. Wil je meer lezen over de meest voorkomende blessures en hoe je deze zo goed mogelijk kan voorkomen? Klik dan hier.