Alles over een Dipping Belt inclusief de top 4 oefeningen.
In deze blog gaan we jullie van A tot Z uitleggen wat een Dipping Belt is, waar je deze voor kan gebruiken, voordelen van een Dipping Belt en voor welke oefeningen deze geschikt is.
Maar ook vertellen we jullie waarom we onze Dipping Belt hebben laten maken op de manier waarop we dat hebben laten doen, hier zitten uiteraard redenen achter.
Wat is een Dipping belt?
De naam zegt het al een beetje, een belt gebruikt om te dippen. En dan bedoelen we natuurlijk niet het dippen van je nacho’s in de guacamole, if you know you know.
Nee, we hebben het hier over de oefening Dippen, een geliefde oefening voor sommigen van ons en een vreselijke oefening voor anderen. Waarom? Daar komen we later even op terug.
Dus, wat is een dipping belt nou eigenlijk?
Kort gezegd is het een belt, vaak gemaakt van leer of van neopreen met een aan beide uiteinden een schakel met een ketting. De belt doe je (uiteraard) om je middel, en aan de ketting hang je gewichten (een kettlebell of een schijf) om een oefening zwaarder omdat het met je lichaamsgewicht te licht is geworden omdat je hebt geïnvesteerd in Thor Gear en dus goddelijk sterk bent geworden.
Bodyweight VS extra gewicht met een weighted belt
Laten we voorop stellen dat er geen voordeel is aan het gebruiken van een dipping belt als je nog niet je vorm goed op orde hebt voor bepaalde oefeningen. Als je gewicht gaat toevoegen bij een oefening die je nog niet goed onder controle hebt, vergroot je alleen maar de kans op blessures, niet doen dus. Ego aan de kant en eerst de oefening goed leren.
Vorm over gewicht ten alle tijden.
MAAR, heb je een oefening wel onder de knie en kan je elke week een herhaling (of meerdere) toevoegen en in plaats van dat je triceps falen bij een dip, falen je longen omdat je 50 reps kan doen dan is een dipping belt enorm handig.
Dit zorgt er namelijk voor dat je gewicht kan toevoegen wanneer je een bepaalde herhalings reeks (stel je traint in de 5-10 herhalings reeks en je hebt 3x10 gehaald) dan kan je de volgende keer een schijf van bijv 1,25kg aan de riem hangen om zo weer ‘Progressive Overload’ toe te passen.
Oefeningen met een dipping belt
Er zijn tal van oefeningen waarbij je een dipping belt kan gebruiken, hieronder zal ik de meest gebruikelijke even toelichten.
Weighted chin-up of pull-up:
Heeft deze nog uitleg nodig zou je zeggen? Als ik soms in de gym loop en mensen deze oefening zie doen, dan ja.
Nee we hebben het hier niet over ‘kipping’ de ‘cross-fit pull-up’ maar we praten hier over de chin-up of pull-up.
Dit houdt in dat je idealiter jezelf optrekt met je borst naar de stand en vanuit daar jezelf weer volledig laat zakken tot je volledig ‘hangt’
Dus geen herhalingen waarbij je je kin over de stang gooit als een duif, en ook niet halverwege dat je zakt omhoog en soort sprongetje in de lucht doet om jezelf weer omhoog te werken.
Gecontroleerde herhalingen met een volledige ‘Range of Motion’
Kan je dit nog niet? Wordt dan eerst sterker op bijvoorbeeld een latt-pulldown of doe bijvoorbeeld ‘negatieve’ herhalingen.
Jij was toch altijd zo positief Martijn? Ja Ja, hear me out.
Negatieve herhalingen houden in bij bijvoorbeeld een pull-up, dat je omhoog springt tot je borst de stang raakt en je jezelf vanuit daar langzaam laat zakken. Dit kan bijv 3 seconden zijn en dit doe je dan 5 keer.
Vanuit daar doe je het bijvoorbeeld de volgende keer 6 keer en bouw je dit op tot bijvoorbeeld 10.
Je kan ook je tempo aanpassen dat je op een gegeven moment niet 3 seconden gaat zakken maar bijvoorbeeld 5 of zelfs 10 seconden.
Je kan hier enorm in variëren, kijk dan ook vooral wat voor jou werkt.
Dit kan je overigens ook doen met andere oefeningen, zoals bij het Bankdrukken.
Voordelen om dit met een dipping belt te doen:
Een pull-up of chin-up is een vrij grote en vermoeiende oefening, je zal waarschijnlijk merken als je deze oefeningen doet met hogere herhalingen dat je snel vermoeid raakt en dat je herhalingen snel dalen. Stel je doet de eerste keer 20, kans is vrij groot dat je daarna wellicht nog maar 15 haalt (als je set in ieder geval dichtbij falen was).
Door het toevoegen van extra gewicht, wat dus zorgt voor een betere weerstand zal je herhalings reeks een stuk lager zijn en zal je dus bijvoorbeeld eindigen in een herhalings reek van bijvoorbeeld 5-10, dan zou het heel goed kunnen zijn dat je bijvoorbeeld 9/7/6 haalt en dus minder vermoeidheid opbouwt dan in de range van 15-20 herhalingen.
Doordat je vermoeidheid lager is in een lagere herhalingsreeks, een betere weerstand hebt en sneller progressie kan maken door de mechanische spanning is het toevoegen van gewicht aan je pull-ups of chin-ups een mooie tool voor meer progressie.
Waak er wel voor dat je niet teveel gewicht eraan gaat hangen zodat je gaat compenseren voor goede vorm.
Weighted push-ups:
Ik hoor je denken; Push-Ups? Maat, deze deed ik toen ik 13 was, m’n eerste film van Arnold Schwarzenegger had gezien en besloot dat ik net zo’n Chest als hem wou en dus elke dag 200 Push-Ups te doen voor ik ging slapen. Dit werkte overigens niet.
Ik voel je pijn, echt waar. Maar de push-up is een geweldige oefening, helemaal als je deze weighted doet. Met een flinke carry-over naar het Bankdrukken kan het zeker geen kwaad om deze in je programmering te verwerken.
Je vraagt jezelf af hoe je deze met een dipping belt gaat doen, laat me het je uitleggen:
Je legt een stang in het Squat Rack (geen paniek, we trainen Chest vandaag, geen legs) op ongeveer een meter hoogte (afhankelijk hoe lang je bent).
Voor de stang zet je een bankje neer op een afstand dat wanneer je met je voeten op het bankje staat je ongeveer volledig gestrekt (in push-up houding) bent en je met je armen op (ongeveer schouderbreedte of iets daarbuiten) de stang kan vastpakken.
Als je deze set-up gevonden hebt dan kan je je dipping belt omdoen en wat gewicht aan je belt gaan hangen en beginnen om een enorme chest te bouwen.
Waarom je push-ups met gewicht wilt doen i.p.v lichaamsgewicht:
Omdat de push-up een dusdanige basic en simpele oefening is (ook al wordt deze ook nog vaak ‘fout’ gedaan) is het over het algemeen vrij makkelijk na wat oefening om hier een hogere herhalings reeks mee te pakken en je jezelf enorm vermoeid hiermee.
Om toch die extra overload te creëren zonder teveel vermoeidheid kunnen we dus extra gewicht toevoegen.
Door gewicht toe te voegen aan je push-ups waardoor het gewicht dus eigenlijk in de lucht ‘hangt’ naar beneden, zorgt dit ervoor dat je core meer moet werken en dus versterk je zo ook de rompstabiliteit. Dus ook voor een sterkere core is het een goed idee om gewicht toe te voegen aan je push-ups.
Weighted muscle-ups:
Hou je nou enorm van Calisthenics en zijn Muscle-Ups echt je ding maar ben je hier inmiddels al zo goed in dat je er gewoon 20 achter elkaar kan? Dan kan je ook hier op een makkelijke manier gewicht toevoegen door wederom gewoon een kettlebell of schijf aan je dipping belt te hangen om zo nog sterker te worden.
Weighted Dips:
Last maar voor sommigen zeker niet least ; De Weighted Dips.
Een geweldige oefening voor sommigen van ons voor de borst/triceps en schouders en voor mensen zoals ik een oefening waarbij alles begint de kraken en zeer te doen vanaf de eerste herhaling. Is het ouderdom, is de manier waarop er druk wordt uitgeoefend op je pezen/spieren? Nobody knows.
Neemt niet weg dat als de oefening voor jou goed voelt, dit een enorm waardevolle oefening kan zijn voor zowel spiergroei als een carry-over naar het bankdrukken.
Laten we eerlijk zijn, je triceps krijgen een enorme klapper van deze oefening.
Omdat ook dit weer een bodyweight oefening is en je al snel ‘sterk’ wordt met deze oefening zal je ook hier snel bij de hogere herhalings reeksen komen. Zoals eerder benoemd ook is het prettig om dan gewicht toe te voegen zodat je niet onnodig veel vermoeidheid opbouwt.
Dus, kan jij deze oefening doen zonder pijn of discomfort in je lichaam en wil jij triceps als hoefijzers? Begin met dippen en hang hier gelijk even wat gewicht aan.
Waar moet je rekening mee houden bij het kopen van een Dipping Belt?
Bij het kopen van een dipping belt is goed dat je op een aantal factoren let, zo is het bijvoorbeeld belangrijk om er achter te komen hoeveel gewicht je aan de riem kan hangen. Dit is ook weer afhankelijk van je persoonlijke doelen en je kracht. Als jij niet de behoefte hebt om oefeningen te doen met 150kg extra, dan is het ook niet direct nodig om een riem te komen die dit gewicht of meer kan tillen.
Belangrijke aspecten bij het kopen van een riem met gewicht:
Uiteraard kan je gewoon op google intikken ; Dipping belt kopen en dan zal je er genoeg vinden.
Maar, welke kies je en waar moet je op letten? Ik ga jullie hieronder wat vertellen over waar je rekening mee kan houden bij het kopen van een Dipping Belt. Denk bijvoorbeeld aan de lengte van ketting en het materiaal van de riem.
Lengte van de ketting
Niet iedereen is natuurlijk even lang of heeft een even groot middel, de lengte van de ketting heeft er dus mee te maken hoe laag en hoe dichtbij het gewicht bij je lichaam hangt.
Materiaal van de riem
Zoals eerder vermeld zijn er vaak twee typen belt, eentje van Leer en eentje van Neopreen.
Wat is nou eigenlijk beter?
Het is eigenlijk een persoonlijke voorkeur. Leer is wat stugger en geeft een bepaalde ‘kwaliteit’ look. Leer kan echter ook wat makkelijker ‘snijden’ in je middel.
Neopreen is wat zachter en kan wat lekkerder zitten rondom je middel.
Dipping belt van Thor Athletics
Ik heb in het verleden meerdere Dipping Belts gebruikt, zowel van Neopreen als van Leer.
Degenen met Leer waren altijd stug en sneden in m’n middel. Ik hoor de hardcore gymbro’s al roepen ; NO PAIN NO GAIN. Ja is leuk bro maar als iets comfortabel aanvoelt heb ik toch sneller de neiging om iets te gebruiken.
De Neopreen belts die ik heb gebruikt waren vaak erg dun en aan de binnenkant ruw, hierdoor zaten deze ook nooit erg comfortabel.
Wij hebben ervoor gekozen om extra dik neopreen te gebruiken voor deze belt i.p.v. leer omdat dit over het algemeen comfortabeler aanvoelt dan leer omdat het minder stug is.
De binnenkant van onze belt is ook zacht waardoor deze niet in je middel snijdt en comfortabel aanvoelt.
Ook hebben we een extra zware ketting gebruikt zodat je hier maximaal gewicht aan kan hangen.
Je kan aan onze dipping belt een maximaal gewicht van 100kg toevoegen.
De eerste persoon die een chin-up of pull-up met 100kg extra kan doen, stuur ons een DM voor een leuke verassing.
Klik hier om de Dipping belt van Thor Athletics te bekijken
Bedankt voor het lezen van deze blog, hopelijk hebben jullie er wat aan gehad. Heb je nou nog vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan vooral even weten via mail thorathleticsnl@gmail.com of via DM @thorathletics
Laat een opmerking achter